Cukrowa gospodarka niedoboru

Podwyżki cen żywności w Europie mają wiele powodów, ale za znaczną część z nich odpowiadają regulacje samej Komisji Europejskiej - niektóre z nich jeszcze sprzed 10 lat. To efekty zwykle niezamierzone, ale tak właśnie działa centralne planowanie gospodarki.

Skąd wzrost cen cukru w Polsce? Najpierw oberwali spekulanci, potem ktoś sobie przypomniał unijne kwoty na produkcję cukru. Użytkownik Sinisterro skomentował to na Wykopie następująco:

Oczywiście, ze UE jest odpowiedzialna [za wzrost cen cukru] (...) dlatego, że nie stworzyła podkomisji słodzenia kawy i nie przeprowadziła badań "Słodzenie kawy 2010-2060" przez co grupa wybitnych specjalistow w słodzeniu kawy nie była w spisać dokladnych przewidywań i ostrzec UE, ze dnia 14/03/2011 p. Bartosz Sz. w Gliwicach posłodzi o jedną kostkę więcej

To dobre podsumowanie tego jak działa centralne planowanie w gospodarce, i jak prowadzi ono do gospodarki niedoboru. Ale coś mnie tknęło i sprawdziłem. Podkomisja do spraw cukru oczywiście powstała, nazywa się Advisory Group on Sugar i publikuje raporty. Raporty pozwalają Komisji Europejskiej lepiej... nie, przepraszam — jeszcze lepiej zarządzać kwotami produkcyjnymi cukru w Unii.

Pod koniec 2010 roku Europejski Trybunał Obrachunkowy podsumował reformę rynku produkcji cukru rozpoczętą w 2006 roku. Podsumowanie jest... dość krytyczne. Poza wykoszeniem części producentów cukru "reforma" spowodowała uzależnienie europejskiego rynku cukru od importu z zewnątrz (poza ograniczeniem konkurencji wewnętrznej):

Court concludes that while market stability has been assured thus far, it has been achieved through the use of production quotas, which currently set the maximum allowed internal production at a level of approximately 85 % of EU consumption for what is a strategic product for the agri-food and chemical industries, thus increasing the EU dependence on imports.

Warto jednak pamiętać, że część producentów spoza Unii przestała produkować cukier spożywczy, bo dzięki wysiłkom Komisji Europejskiej z lat 2000-2001 bardziej opłacalna jest produkcja biopaliw:

O mniejszej produkcji w pierwszym miesiącu sezonu poinformowała Tajlandia. Wyprodukowano to ponad 5% mniej cukru niż rok wcześniej. Tajlandia jest drugim największym eksporterem cukru na świecie. Mniejsze dostawy będą pochodzić także z Brazylii, gdzie sporą część surowca przeznacza się na biopaliwa, oraz z Indii, gdzie mamy do czynienia z opóźnieniami w produkcji.

Comments

To chyba tylko w Polsce

Mieszkam w Niemczech i cukier w Aldim kosztuje tylko 65c. Na moje oko Otwarte Fundusze Inwestycyjne spekuluja cukrem, bo to biale zloto...

Może tu jest odpowiedź: "40

Może tu jest odpowiedź:

"40 proc. rynku cukru to jest cukier ze spółki, która jest własnością Skarbu Państwa"

I to mówi sam Premier :)